Vluchtelingen en migratie

7 tips om vluchtelingen op Lesbos te ‘spotten’

Geschreven door:

Leestijd: 3 minuten

Op Facebook: “Ik was afgelopen week in Molyvos, heb geen vluchteling gezien. Of de lokale bevolking weet ze allemaal wel heel goed te verstoppen of het valt allemaal nog wel mee. Zo groot is het strand/de haven daar namelijk nu ook weer niet.” (23-7-2015)

Antwoord: Dat bewijst inderdaad dat Lesbos nog steeds een geweldig vakantie-eiland is, waar je geen vluchteling hoeft tegen te komen. Maar omdat er gemiddeld toch zo’n duizend per dag arriveren, zijn hier zeven tips om vluchtelingen te spotten (:cynische smiley:) en te helpen (:juichende smiley:) – in de stijl van al die semi-jolige tien-tips pagina’s.

1. Kom van je luie reet af
Het is nou niet zo dat die bootjes met vluchtelingen keurig in de haven komen aanleggen. Bij gebrek aan navigatie-apparatuur, goede stuurlieden en zeewaardigheid spoelen ze gewoon ergens aan de kust aan. “Allahoe akbar, we zijn er, godzijdank!”

Ze zijn wel vaak nat, dus neem even droge kleren voor ze mee. Sommigen stappen bij het uitstappen op een zee-egel, kun je die verwijderen? HELD! O, en ze zijn al uren onderweg, zonder water of eten: bammetjes smeren en waterflesjes inslaan dus.

2. Sta onmeunig vroeg op
Ze komen 24/7 aan, maar in de vroege ochtend is het toch wel spitsuur. ’s Nachts varen is namelijk het goedkoopst – moet je als Hollander toch snappen.

3. Autootje huren, verrekijkertje lenen, tijd uittrekken
Ga je nodig hebben, die auto, bij voorkeur. Waarom? ’t Is niet fijn maar vooruit, toch even een rekensommetje:

  • het stuk tussen Molyvos en Skala Sykamineas is 12 kilometer lang (en soms waaien ze ook nog om het eiland heen);
  • naar schatting zijn het 6-15 bootjes per dag, die aankomen;
  • een dag duurt 24 uur

Dus de kans dat er één aankomt, precies op de plek waar jij staat en precies op het moment dat jij er staat is… euh… klein!

Goed turen dus, naar grijze vlekjes op het water. Tijdje wachten soms. Beetje rekening houden met de wind en de golven. In je autootje springen en crossen. Groot voordeel: als je er eenmaal één gespot hebt, heb je wel vaak 50 vluchtelingen in één klap. Staat toch lekker op je bucketlist.

Als je dan toch een autootje hebt, check dan even of er vrouwen, kinderen, invaliden of andere zielige mensen bij zijn. Die kun je dan mooi naar een plek brengen waar de vluchtelingenbus langsrijdt (da’s die lelijke donkerblauwe die meer op een gevangenisbus lijkt). Scheelt hun weer lopen.

4. Zoek hulp
A. Er zijn locals die er heel bedreven in zijn. Check de rest van mijn blog voor namen van de good guys. Je hebt er ook die de buitenboordmotor willen hebben, die zijn er ook goed in, maar dat zijn wel de bad guys.

Als je met de goeien meegaat, moet je wel je handjes uit de mouwen steken en helpen. Anders nailen ze je compleet op Facebook, Twitter en YouTube.

B. Je kunt ook even bij de Captains Table in Molyvos langsgaan en vragen hoe het nu zit met die vluchtelingen. Ze hebben er verstand van daar.

Ga meteen even eten bij de Captains Table, is lekker en stimuleert de lokale economie. En vraag natuurlijk hoe je kunt helpen, da’s goed voor je geloofwaardigheid.

5. Ga op de bus zitten wachten
Ze verzamelen vaak bij de bushalte van Molyvos. Gisterochtend nog 200 stuks, las ik. Gewoon een tijdje zitten en wachten.

Als ze er zijn, zijn er ook vrijwilligers. Die delen bammetjes enzo uit. Beetje hulp vinden ze fijn.

6. Doe boodschappen bij de Lidl
Als echte Hollander ga je natuurlijk voor goedkoop: de Lidl dus, in Mytilini. Heb je mazzel, want daarnaast zit het kamp waar ze rondhangen. Kun je ze meteen allemaal bekijken.

Het ziet er klote uit, maar ze bijten niet. Ga dus gewoon het kamp in, er zijn toch geen juten om je weg te sturen. En kijk meteen even of je een WC schoon kunt maken ofzo. Daar hebben de Grieken geen geld voor en de vluchtelingen geen spullen – en jij kwam toch net van de Lidl…

7. Doe gek, neem de ferry
O… je vliegt terug… dat doen vluchtelingen dus niet. Die nemen de ferry naar Athene. Kun je ook doen. Zorg wel dat je de cheap ass plekken op het achterdek hebt, net als de vluchtelingen, anders zie je nog niets. Gewoon een paar uur in de haven van Mytilini rondhangen werkt trouwens ook.

Kun je meteen met ze praten, is leuk. Ze zijn namelijk erg blij dat ze eindelijk van Lesbos afmogen. En wie weet leer je er nog wat van.


O ja, wat je ook nog moet weten als je vluchtelingen gaat spotten:

  • Het zijn vooral Afghanen en Syriërs die op Lesbos aankomen. De smokkelaars zetten ze vaak soort bij soort in een bootje. Dus het kan zijn dat je alleen Afghanen enzo ziet, of alleen Syriërs en wat andere Arabieren. Soms doen ze zelfs Afghanen-dagen of Syriër-dagen. Gemiddeld zijn het meer Syriërs, maar dat zal je worst zijn natuurlijk.
  • Hier is een actueel lijstje met spullen die vluchtelingen nodig hebben. Is handig, hoef je niet met lege handen aan te komen. Da’s namelijk net zoiets als op verjaarsvisite gaan zonder cadeautje.
  • En nog een filmpje van de BBC, van twee weken geleden, uit Molyvos, omdat het dus wel kan:
Lesbos: Tourists give food to refugees on Greek island - BBC News


Foto: Vieille cité et port, CC BY ND Jean-François Renaud