“Mijn man-zaliger waarschuwde me al”

Leestijd: < 1 minuut

Foto van een kop thee op een warme fleece deken

Minstens 85 moet ze zijn geweest (hoe oud precies, dat vraag je niet aan een dame op leeftijd). Ze had bijzondere interesse in de radiatorventilator die ze bij ons kon bestellen. En natuurlijk in de warme deken die we elke bezoeker meegaven. Zo’n ventilator was misschien een nieuwerwets ding, maar het klonk wel comfort-verhogend. En een warme deken kwam in deze tijd van hoge energieprijzen sowieso wel van pas.

Ik liet haar tochtstrips zien en een dorpel-borstel (zo’n borstel die je aan de onderkant van de deur maakt). Maar verder had ze niet zoveel nodig. Radiatorfolie had ze al en een energiebesparende douchekop was overbodig: ze douchte sowieso al kort. Dat had ze van haar man-zaliger. Ze hadden samen de oliecrisis doorstaan. En hij haar altijd geleerd om kort te douchen en de deur altijd achter zich te sluiten.

Allebei hadden ze de oorlog nog meegemaakt, maar daarna was alles veel beter geworden. Tot de oliecrisis. En hij had altijd gezegd: “het komt een keer terug.” Ze had hem niet willen geloven. Maar nu was het toch zo. Oorlog in Europa (gelukkig nog niet in Nederland). En opnieuw een energiecrisis.

Hij was er niet meer. Maar op haar oude dag had hij wel gelijk had gekregen. Gelukkig had ze altijd goed naar hem geluisterd en was het een automatisme geworden om kort te douchen en de deuren achter zich dicht te doen.

Omslagfoto Olga Mironova

Avatar foto

Over Alfard