Klimaat en duurzaamheidRecensies

Jelmer Mommers : Hoe gaan we dit uitleggen

Geschreven door:

Leestijd: 2 minuten

Hoe gaan we dit uitleggen van Correspondent Jelmer Mommers is verontrustend en geruststellend tegelijk. Op de verontrustende momenten schetst Mommers waar het klimaat op onze aarde heen gaat als we de twee graden opwarming overschrijden en hoe hard we die kant op gaan. Op de geruststellende momenten laat Mommers zien dat (met name) CO2-beperkende maatregelen al volop genomen worden en dat de wereld in een soort versnelling richting CO2-neutraliteit zit: wie deze groene revolutie niet meemaakt, loopt de kans later achteraan te staan als de welvaart wordt herverdeeld: landen als China en India zijn namelijk bezig met een veel grotere stap dan veel Westerse landen.

Hoe gaan we dit uitleggen is vlot geschreven, maar desondanks goed verantwoord door middel van een fors notenapparaat (447 stuks). Het stelt vragen aan de maatschappij, maar zeker ook aan de lezer: hoe groen ben ik zelf? Mommers houdt zichzelf bij het beantwoorden van die vraag niet buiten schot. Al in het voorwoord bekent hij dat hij ondanks een paar lifestyle veranderingen onder de streep nog steeds een vervuiler is.

Toch – ondanks dat klimaatverandering “een ramp van een onderwerp” is en “het eerlijke verhaal is dat we ongelooflijk diep in de shit zitten” (p6-7) – blijf je na het lezen van dit boek achter met de gedachte: dit is te doen. Ja, vooruit, ik moet er wat voor veranderen en daarmee verlies ik ongetwijfeld ook het een en ander, maar uiteindelijk is het goed te doen. Sterker nog: als ik die veranderingen doorvoer, zou mijn kwaliteit van leven over de hele linie (van financieel tot gezondheid en leefmilieu) wel eens toe kunnen nemen.

Sterker nog: ergens bekruipt je de gedachte dat de vergroening al begonnen is, dat er een versnelling in de vergroening zit en dat je de boot mist als je niet nu aan boord springt en meedoet. En daarmee draagt dit boek bij aan een gezonde en noodzakelijke dosis “groene jaloezie” (vgl. p140).

Voor iedereen die meer wil weten over klimaatverandering, de risico’s, de kansen en wat je zelf kunt doen: van harte aanbevolen.

Dit boek kopen

Bekijk dit boek in mijn bibliotheek, of koop het:

Boek kopen E-boek kopen
Boek kopen en doneren